27 mei 2022 

5 tekenen dat het tijd is voor een mentale detox

Veel mensen denken bij een detox direct aan het ontgiften van hun lichaam door middel van bijvoorbeeld een sapjeskuur. Het is echter veel meer dan dat. Niet alleen je lichaam heeft af en toe een detox nodig: ook je mentale welzijn kan zo nu en dan wel een reset gebruiken. Hoe kom je erachter dat je een mentale of emotionele detox nodig hebt? We hebben vijf signalen voor je op een rijtje gezet.

Kun jij wel een mentale detox gebruiken? Zo kom je daarachter.

Te veel prikkels

In onze huidige maatschappij zijn we altijd druk en gaan we door tot het randje. We zijn geneigd om bepaalde signalen van ons lichaam te negeren en pushen onszelf meer en meer. Iedere dag moeten we emoties, gebeurtenissen en allerlei prikkels zien te verwerken. Dat is veel gevraagd van onze hersenen! Op een gegeven moment zit je hoofd simpelweg vol. Het is dus niet zo gek dat het af en toe teveel wordt. Gezond is het sowieso niet en een mentale detox is is zeker op zijn plaats.

Check in bij jezelf

Als je niet stilstaat bij je gevoelens en hoe je lichaam aanvoelt, weet je ook niet of er iets mis is. Misschien heb je bepaalde signalen de laatste tijd onbewust genegeerd. Doe je ogen dicht en adem drie keer diep in door je neus. Adem langzaam uit door je mond en word je bewust van hoe je spieren voelen. Door bij jezelf in te checken, sta je weer in verbinding met je lichaam. Loop de volgende vijf punten na om te checken of jij een mentale detox nodig hebt.

1. Slapeloosheid en piekeren

Een veelvoorkomend signaal is een verminderde nachtrust. Sommige mensen liggen urenlang wakker, staren naar het plafond en pakken slechts een paar uurtjes slaap per nacht. Anderen vallen wel in slaap, maar liggen de hele nacht te woelen. Misschien word je wel heel vaak kort wakker. Dat heb je niet direct door, maar het heeft wel degelijk effect op de kwaliteit van je nachtrust. Slaap je slecht doordat je veel piekert? Houd een notitieboekje bij de hand voor een dagelijkse brain dump. Schrijf alles op wat ruimte inneemt in je hoofd. Denk niet: ‘Ik moet taak A en B morgen doen’, maar schrijf het op. Als je alles op papier zet, hoef je het ook niet te onthouden.

2. Je schiet sneller uit je slof

Je hebt veel op je bordje en je hebt te weinig emotionele ruimte om hier goed mee om te gaan. Merk je dat fatsoenlijk communiceren lastiger wordt? Heb je een korter lontje dan normaal, ben je snel geïrriteerd en heb je het idee dat niemand je begrijpt? Misschien heb je moeite met het formuleren van je gedachten en loop je in gesprekken vast, omdat je hoofd te vol zit. Dit zijn allemaal tekenen dat je even moet ontgiften.

3. Negatieve denkwijze

De manier waarop we denken heeft enorm veel invloed op onze leefwijze. Neem je gedachten eens onder de loep. Berisp je jezelf zodra de kleinste dingen fout gaan? De tone of voice doet heel veel met je hersenen. Als je continu op een negatieve manier iets formuleert, of het nou in gedachten of hardop is, ga je dit geloven. Je kunt niet álles veranderen door positief te denken, maar je komt er wel een heel eind mee. Zou je je eigen moeder of beste vriendin ook zo afkraken? Waarschijnlijk niet. Houd in de gaten of je negatieve gedachten de overhand nemen en of je jezelf steeds vaker veroordeelt.

4. Versterkte of juist verminderde emoties

Wanneer je hoofd vol zit, wordt het lastig om op een juiste manier met emoties om te gaan. Je reageert heftiger dan normaal op kleine dingen en huilt bijvoorbeeld sneller als iets misgaat. Het maken van beslissingen voelt overweldigend en je hebt weinig vertrouwen in jezelf of in het leven. Het kan ook zijn dat je emoties juist onderdrukt en niets wilt voelen, omdat je er op dit moment niet mee om wilt gaan. Misschien voel je je verdoofd van binnen en komen gevoelens minder sterk binnen.  

5. Minder motivatie en zin in het leven

Voel je je uitgeblust, geniet je niet van dingen zoals je dat voorheen deed en is de motivatie ver te zoeken? Minder zin hebben in het leven en geen plezier halen uit de dingen die je doet, is een grote red flag. Dat is natuurlijk niet hoe je je wilt voelen en zo hoeft het ook niet te zijn. Een mentale detox kan helpen om hieruit te komen.

Mentaal detoxen met Detox Your Life

Iedere dag weer krijgen we te maken met allerlei toxines. Deze toxines zitten niet alleen in alles wat we innemen of opsmeren, maar ze zijn ook in onze omgeving te vinden. Onze gedachten, de informatie die we tot ons nemen, de mensen met wie we omgaan die een negatieve invloed op ons hebben. Het is daarom heel goed voor je lichaam om zo nu en dan eens te detoxen, oftewel om te ontgiften.

Dani en Lizzy kunnen je helpen om je lichaam en leven duurzaam te ontgiften. Deze week hebben we ons nieuwste online programma 'Detox Your Life' gelanceerd. Een holistisch 5-stappen detox programma voor je lichaam, mind en omgeving. Alles is zo gemaakt dat je ook echt begrijpt wat je doet en waarom je dit doet, en wat voor effect het op je heeft. Je kunt nu gebruikmaken van de eenmalige introductiekorting van meer dan 65%! Dit wil je niet missen!

Reactie plaatsen