29 maart 2023 

Vaak gestrest? Verlaag het stresshormoon cortisol

Stress is iets wat we allemaal wel eens ervaren. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld werk, relaties, financiën, gezondheid of andere uitdagingen in ons leven. Ons lichaam produceert het hormoon cortisol als reactie op stress, wat ons helpt om te gaan met de situatie als er 'gevaar' dreigt. Het bloed loopt naar onze hersenen en we gaan in overlevingsmodus. Cortisol is een belangrijk hormoon dat ons helpt om te gaan met stress, maar wanneer het te hoog is kan het ons lichaam schaden. Helaas kampen veel mensen met langdurige stress en leven veel mensen continue in hun overlevingsmodus. En dat maakt ons ziek. Ze hebben geen verbinding met hun lichaam en op de lange termijn kan dat je lichaam enorm uit balans halen en allerlei fysieke, mentale en emotionele klachten veroorzaken. Langdurige ofwel chronische stress en hoge cortisolniveaus zijn ook gekoppeld aan een hoger risico op mentale gezondheidsproblemen zoals depressie, angst en burn-out.

Het is belangrijk om te leren hoe we onze stressniveaus kunnen beheersen in ons dagelijks leven en ons lichaam kunnen helpen te herstellen van stress. Door te bewegen, genoeg te slapen, gezond te eten en te mediteren kunnen we cortisol verlagen en ons lichaam helpen ontspannen. Het is ook belangrijk om er iets mee te doen om verdere schade aan je gezondheid te voorkomen. Een leven in stress is constant leven onder druk en dat haalt je uit je levensvreugde en haalt je weg bij je innerlijke behoeftes en waarden. Wat jij vanuit je kern belangrijk vindt en wat er echt toe doet in je leven. Wanneer we constant onder stress staan, kan ons lichaam dus te veel cortisol produceren. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals:

  1. Verhoogde bloeddruk: cortisol kan de bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.
  2. Verminderde immuunfunctie: Een teveel aan cortisol kan de werking van ons immuunsysteem verminderen, waardoor we vatbaarder worden voor infecties en ziekten.
  3. Verminderde cognitieve functie: Hoge cortisolniveaus kunnen ook de cognitieve functie aantasten, zoals het vermogen om te concentreren en te onthouden.
  4. Verstoorde slaap: Cortisol kan de slaap verstoren, waardoor we moeite hebben met inslapen en doorslapen.
  5. Gewichtstoename: Een teveel aan cortisol kan ook leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.
  6.  Verminderde verbinding met je kern. De ware jij. Je identificeert je met patronen die je elke dag leeft in de automatische piloot. Je leeft daardoor continue in je hoofd en hebt geen verbinding met je lichaam. Hierdoor kan je niet goed naar je lichaam luisteren en beter voor je zelf gaan zorgen. 

Om chronische stress en je cortisol level te verlagen, mag je je focussen op duurzaam resultaat en vinden wat werkt voor jou op de lange termijn. Dit vraagt dus om een lifestyle verandering!

Beweging om je lichaamsprocessen te stimuleren 

Beweging is een van de beste manieren om cortisol te verlagen. Regelmatig sporten, wandelen, fietsen of yoga doen kan ons helpen om te ontspannen en ons lichaam te kalmeren. Beweging stimuleert de productie van endorfine, een hormoon dat ons een goed gevoel geeft. Ook kan beweging helpen om onze gedachten te verzetten en ons te laten focussen op iets anders dan onze stressfactoren.

Slaap kwaliteit onder de loep

Een goede nachtrust is belangrijk om cortisol te verlagen. Als we niet genoeg slaap krijgen, kan ons lichaam meer cortisol produceren dan nodig is. Probeer om elke nacht minstens zeven uur te slapen en creëer een rustgevende omgeving in je slaapkamer. Vermijd het gebruik van technologie vlak voor het slapengaan en zorg ervoor dat je kamer donker en stil is.

Eet bewust en hoogwaardige nutrienten

Wat we eten heeft ook invloed op ons stressniveau. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, vitamine C en B-vitaminen, omdat deze stoffen kunnen helpen om cortisol te verlagen. Probeer ook om cafeïne, alcohol en suiker te vermijden, omdat deze stoffen ons juist gestrest kunnen maken.

Mediteren om los te komen van de automatische piloot

Meditatie kan ons helpen om te ontspannen en onze gedachten te kalmeren. Het kan ook de productie van cortisol verminderen en ons lichaam helpen zich te herstellen van stress. Er zijn verschillende meditatietechnieken die je kunt proberen, zoals mindfulness, NLP meditaties, ademhalingsoefeningen en yoga. Door met je ademhaling diep te ontspannen activeer je je para sympathisch zenuwstelsel wat je zelfherstellende vermogen activeert. Wees je bewust van je ademhaling in je dagelijks leven. Doe bijvoorbeeld elke ochtend een ademhalingsoefening. 

Verander je lifestyle! 

Neem je dagelijkse activiteiten eens onder de loep. Ontspan je elke dag? En wat doe je dan? Zit je eindeloos te scrollen op je telefoon of bingewatch je een Netflix serie? Deze activiteiten zijn misschien fijn om jezelf even uit te zetten, maar brengt je systeem niet tot rust en herstel. Sterker nog, de prikkels kunnen alleen maar meer spanningen veroorzaken. Kies daarom ook voor lichaamsgerichte activiteiten en door de dag heen meer herstelmomenten. Verbind je meer met de natuur. Waar wordt je nou echt intens gelukkig en blij van? Ga dat meer doen! 

Creëer een visie van je mooiste leven

Om je leven te veranderen heb je een visie nodig van je mooiste leven. Weet je wel wat je mooiste leven is? Maak dat concreet en kies jouw leven, zonder rekening te houden met anderen. Geef meer bestaansrecht aan je dromen en doelen en nodig ze uit in je realiteit. Durf groots te dromen en ervoor te kiezen! Je zal zien dat er een pad voor je opent.

Door vanaf het moment dat je opstaat meer te voelen wat je nodig hebt en wilt om je goed te voelen, kunnen we ons stressniveau verlagen en ons lichaam helpen zich te herstellen van stress. Kijk naar je leven en beslis of jij ook vaak op je automatische piloot leeft, je vaak opgejaagd en gestrest voelt. Zo ja dan is dit je wake up call! Zodra je loskomt van deze automatisch piloot ga je zoveel meer energie en flow in je lichaam en leven voelen, Je komt dichterbij je kern, je lichaamsprocessen en hormonen komen in balans, en je staat dichterbij je waarden en authenticiteit. 

Wil je leren hoe je lichaam ontgift van chronische stress? In ons online en uitgebreide programma Detox Your Life ontgift je je lichaam, activiteiten, omgeving, relaties en je producten! En niet voor even maar voor de rest van je leven! 

Reactie plaatsen